Bedrijfsplan. Voor wie schrijf jij dit?

Als kredietadviseur krijg ik wel eens de vraag waar ik wil dat het bedrijfsplan aan moet voldoen en of ik een model heb  die goed “scoort” bij de potentiële financier. Misschien herken je deze vragen wel of sterker nog: misschien heb je ze zelf wel eens gesteld aan je adviseur.

 bedrijfsplan

 

Groepen ondernemers

Het feit dat deze vraag gesteld wordt is op zich best wel positief. Het laat in ieder geval zien dat deze groep ondernemers zich bewust is. Bewust van de noodzaak een bedrijfsplan te schrijven voor het verkrijgen van een financiering.

Er is echter ook een 2e groep ondernemers die bewustzijn niet heeft. “Een bedrijfsplan? Wat moet daar in staan dan?”

“Be creative”

Ik ben een nogal praktisch ingesteld man. Daarom vertel ik beide groepen ondernemers dat er geen vaststaand sjabloon bestaat.  “Oh ja, die zijn er wel” hoor ik je zeggen. Sjablonen zijn er voldoende te krijgen. Bij alle banken zijn ze wel te downloaden en de Kamer van Koophandel heeft een ruime hoeveelheid informatie. klik daar ook maar eens op de link naar Qredits. Er is echter niet 1 voorgeschreven model. Gelukkig niet!

Een bedrijfsplan moet dichtbij de ondernemer en zijn/haar onderneming blijven. Het moet een realistische en actuele weergave zijn van het hoe, hoeveel, wat, waar, waarom, wanneer, wie, waartoe…. Dit kan op veel verschillende manieren in beeld worden gebracht. Mijn vrouw zou zeggen: “be creative”.

Het zal je niet verbazen, maar er is geen enkele ondernemer of onderneming gelijk. Dus ook zijn of haar plan niet of de manier waarop deze plannen worden uitgevoerd.

Voor jezelf

Een bedrijfsplan schrijf je niet voor je financier(s). Een bedrijfsplan schrijf je voor jezelf. Het is een dynamisch document wat je ook in de toekomst kan blijven gebruiken ter monitoring, evaluatie en ‘ter leeringh ende vermaeck’.

Veel schrijfplezier gewenst.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laten we dan eens een afspraak maken.

Direct contact opnemen